Ten, kto decyduje się przejść na wegetarianizm powinien skonsultować swój plan z dobrym dietetykiem. Stosowanie diety wegetariańskiej bez właściwej wiedzy żywieniowej może przynieść więcej szkód niż korzyści.
Typy wegetarianizmu
Typy wegetarianizmu
(2 wiadomości) (2 głosów) Wyświetleń: 61-
Dodane 10 miesiące temu #
-
Tak, to bardzo ważne, aby dobrać odpowiednią dietę dla siebie, gdyż każdy organizm ma indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Ja nie jem mięsa – również białego – ryb, owoców morza, ale spożywam jajka i mleko oraz jego przetwory. W pewnym okresie próbowałam wykluczyć z mojej diety jajka i mleko wraz z jego przetworami, ale mój organizm tego nie wytrzymywał- zaczęłam źle się czuć, traciłam siły, wypadały mi włosy, psuły zęby, skóra była szara i odwodniona, pojawiły się zmarszczki. Wróciłam do poprzedniej diety i wszystko zaczęło wracać do normy, choć pewnych zmian już nie udało mi się naprawić. Dlatego przy zmianie diety na wegetariańską jestem za eliminowaniem jednego produktu i obserwowaniem reakcji organizmu na zmianę. Jeśli nie występują żadne niepokojące objawy, można wyeliminować kolejny produkt. Myślę, że metoda małych kroczków jest bezpieczna i skuteczna.
Dodane 3 miesiące temu #
Odpowiedz
Musisz zalogować się aby pisać wiadomości.